burma

BARMA – káva měsíce březen 2016

S objev kávu jsme už vyzkoušeli mnohé, ovšem káva z Barmy zde ještě nebyla. Je to opravdu rarita a i mnozí znalci kávy ji ještě neochutnali! Je v ní něco zvláštního a osobitého co nenajdete v jiné kávě!

A jak tato Barmská káva chutná?

Ti co ji již ochutnali se nestydí říci, že patří do světové třídy, má silné tělo, mírnější aciditu s nádechem bylin a čokolády. Navíc čerstvě uvařená voní úžasně po mandlích!

Barma neboli Myanmar, je bývalou britskou kolonií s dnes oficiálním názvem Svazová republika Myanmar a sousedí s Bangladéšem, Indií, Čínou, Laosem a Thajskem. Je známa pro svou uzavřenost a nepřístupnost, politické vězně a krásnou přírodu. Dlouhou dobu byla jedním z nejizolovanějších států na světě, proto není divu, že jen málo lidí dnes ví, že se zde pěstuje káva. Barma dokonce není uvedena ani ve slavné knize Philippa Jobina „The coffees produced troughout the world“ jež je považována za kávovou bibli.

Pěstování kávy začalo v Myanmaru v roce 1885 založením dvou farem pěstujících robustu. O necelých padesát let později představili katoličtí misionáři arabiku do Severního a Jižního státu Shan a Pyin Oo Lwin (Maymyo), hlavních tří pěstitelských oblastí které dodnes arabiku produkují.

Dnes se Myanmarské kávě dostává více pozornosti. Vláda spolupracuje s Jižní Koreou  na vzdělávacích programech které mají vychovat jak studenty, tak farmáře k větší soběstačnosti a pracovní efektivitě místních obyvatel jejichž většina se živí právě produkcí zemědělských plodin jenž zahrnují čaj a kávu. To nabízí potenciál pro sociální rozvoj a zlepšení životní úrovně ve venkovských oblastech.

 

 

Publikováno v Blog,Káva měsíce a označené ,.