image

Ethiopia – káva měsíce duben 2016

Jak už jsme psali v listopadu, káva pochází z Ethiopie. Podle středověké legendy, může za objev kávy koza.

Legenda tvrdí, že etiopskému pasáčkovi Kaldimu se zaběhla jedna koza. Našel ji u podivného keře, jak okusuje jeho plody.

Pasák se nestačil divit – koza po bobulích vesele poskakovala a projevovala nečekané množství energie. Kaldi plody odnesl svatému muži, který ale jejich používání zakázal.

Změny stavu vědomí byly pro islám velký problém. Rozhněvaný světec hodil bobulky do ohně – ale z krbu vyšla tak nádherná vůně, že ani on jí neodolal… Od té doby se prý káva praží.

Profil této Ethiopské kávy je světově unikátní a vyskytuje se pouze v regionu Sidamo s nejintenzivnějšími varietami pocházejícími z Yirgacheffe.

Espreso nejlépe rozvíjí své nezaměnitelné a pro Ethiopii tak charakteristické aroma při hrubém namletí.

Kávu Yirgacheffe šetrně pražíme, aby mohla předvést svůj jedinečný charakter. V každém zrnku se koncentruje výjimečné aroma, díky kterému pak vzniká jemně nasládlé espresso s kořeněným základním tónem a nízkou aciditou, květinové aroma a podtóny citrusu.

Dobrou chuť!

 

Publikováno v Káva měsíce.