Cecovasa

GUATEMALA – Káva měsíce leden 2016

Leden nás uvítal skvělou kávou z Guatemaly!

Guatemala, místo kde se rozkládalo jádro osídlení rozvinuté Mayské civilizace. Slovo Guatemala pochází od indiánského slova  nahuatlu Cuauhtemallan, které znamená místo (země) obklopené stromy (lesy).

Až do začátku čtrnáctého století bylo území centrem mayské říše, kterou v následujících letech rozvrátili Španělé. Španělská koruna přidělila osadníkům velké pozemky a to, co bylo tradiční mayskou zemí se stalo panstvím na kterých původní obyvatelé byli zpočátku nuceni pracovat. S vynálezem chemických barviv v roce 1800 se v Guatemale zhroutil vývozní trh s indigem, které bylo do té doby významným vývozním artiklem. Proto se namísto indigovníků (Ingigofera) začaly vysazovat kávovníky, které koncem osmnáctého století dovezli jezuité. Káva byla vyvinuta jako vývozní plodina a za vlády diktátora Barriose představovala káva již 90% guatemalského vývozu.

Tato káva se  vyznačuje středním tělem, typickou sladkou chutí s kouřovým nádechem a čokoládovými tóny. Dělá velmi harmonické a jemně ovocné espreso, připomínající tropické ovoce, které je přímo decentně balancováno chutí čokolády.

Excelentní tělo a intenzivní vůně kvítí a pomerančových poupat, dělá z této vulkanické gurmánské kávy nevšední zážitek. Pěstuje se ve vysokých nadmořských výškách v  okolí pohoří Sierra Madre.  Chcete-li se co nejvíce přiblížit těmto středoamerickým   plantážím, pak vyzkoušejte tuto kávu pít se zavřenýma očima ať vás vůně a chuť dokonale přiblíží k tomuto krásnému regionu

Publikováno v Příprava kávy.