Coffee-berries

KEŇA – Káva měsíce prosinec 2015

Keňa. Země národních parků a Masajů. Naleznete zde však i kávu. Domorodí Keňané věří, že je ve zdejší kávě ukryta lví síla, žirafí elegance a gepardí rychlost.

Hlavními oblastmi pěstování kávy v Keni jsou náhorní plošiny kolem Mt. Keňa, Burgoma a Nakuru. Odhaduje se, že v Keni je okolo 150 000 zemědělců

pěstujících kávu. Káva se pěstuje zhruba ze 70% na malých farmách.

Káva byla do Keni dovezena v  19. století pravděpodobně z Ethiopie.

Dodnes však není jasné, zda ji představili britové nebo francouzští svatí muži.

Káva v Keni prochází procesem mokrého zpracování a prodává se podle velikosti zrn, kde AA (popřípadě AA+) označuje největší zrna, což je jedním z ukazatelů vysoce kvalitní kávy. Motivaci pro místní malé farmáře pak zajišťuje vláda, která odměňuje pěstitele vysokými cenami za kvalitní zrna.

Kenya AA nabízí širokou škálu chutí závislých na stupni pražení.

Naleznete zde chuť citrusů, sladkých třešní, pomeranče, mandarinek a jasmínu. Vše se zde krásně prolíná s výbornou aciditou a sladkostí. Již tak perfektně balancovanou kávu doplňuje obdivuhodná sametovost až hebkost.

 

Ochutnejte unikátní kávu s  čistým profilem, která je velmi příjemná a chuťově bohatá.  Prostě plantážní káva špičkové kvality!

Publikováno v Káva měsíce.