flower

PERU – Káva měsíce únor 2016

Peru. Ještě před necelými pěti stoletími říše Inků táhnoucí se dál na jih i na sever, dnes zastupitelská republika s 25 regiony.

Domluvíte se zde španělsky, ajmarjsky a kečuánsky. Potkáte zde jak původní obyvatele Peru, tak i Evropany Asiaty a Afričany.

Najdete zde vyprahlé planiny u tichomořského pobřeží, Andy, tropický amazonský prales a velkou rozmanitost kulturních tradic, jež se projevují v umění, literatuře, hudbě a místní kuchyni.

Produkce kávy začala v Peru kolem roku 1700. Dnes je 5. na světě ve vývozu kvalitní arabiky. Fungují zde farmářské asociace sdružující malé farmáře, dbají na kvalitu (většina Peruánské kávy je dostupná v bio kvalitě) a férové zacházení s farmáři. Jde zejména o sdružení malých farem, kde průměrná rodina žije na dvou až třech hektarech daleko od městského komfortu a bez elektřiny.

Farmáři sbírají kávu ručně a poté odstraní dužinu na ručně poháněných „puplrech“, ponoří zbylá zrna do vody a nechají řízeně fermentovat. Následně se již stéle zelená zrna nepromývají a nechají se sušit na slunci po dobu 90 dní, odstraní se pergamen a jsou připravena k prodeji. Jde tedy o kombinaci suchého a mokrého zpracování kávových zrn. Díky sdružení malých farmářů se již méně stává, že je káva vykupována pod cenou.

Užijte si tedy tuto lahodnou kávu – snoubí se v ní počáteční mírná acidita s jemnou dochutí čokolády a nádechem ovoce.

Peruánská káva má ve světě punc čisté, organické a průmyslem nezatížené plodiny. Zavřete oči, přeneste se do jihoamerických dálek a užijte si každý šálek. Tato káva Vás jistě postaví na nohy!

Publikováno v Káva měsíce.