Espresso a jiné typy kávy.

Piccolo, presso? Přece espresso!

 

Piccolo, presso nebo dokonce presíčko – pod těmito názvy si mnozí lidé představují a objednávají kávový nápoj známý po celém světě jako espresso. Tyto zkomoleniny patří však pouze mezi lidské výmysly, které se překvapivě uchytily.

 

Pokud si objednáte espresso, měli byste kdekoliv na zeměkouli očekávat nápoj o objemu 30 ± 5 ml s časem extrakce 20-30 sekund, který je vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů a dále:

  • Porce mleté kávy 7 ± 0,5 g
  • Výstupní teplota vody z kávovaru 88 ± 2 °C
  • Teplota nápoje v šálku 67 ± 2 °C
  • Obsah kofeinu < 100 mg

(zdroj: L’Espresso Italiano Certificato)

 

Zde můžeme vidět další kávové nápoje na bázi espressa:
Espresso a jiné typy kávy.

Espresso a další typy kávy (kliknutím zvětšíte)

(obr. http://www.follygraph.com)

 

 

Mezi neznámější nápoje odvozené od espressa patří:

Macchiato

  • 30 ml espressa, místo cremy mléčná pěna

Ristretto

  • pouze 20 ml espressa, crema

Doppio

  • 60 ml espressa (dvojité espresso), crema

Cappuccino

  • 30 ml espressa, 60 ml teplého mléka, 60 ml mléčné pěny

Flat white

  • 60 ml espressa, 120 ml teplého mléka

Americano

  • 60 ml espressa, 120 ml horké vody

Café latte

  • 60 ml espressa, 180 – 300 ml teplého mléka, mléčná pěna

 

 

 

 

Publikováno v Příprava kávy a označené ,,,,,,,,.