farm_00

TANZANIA – káva měsíce květen 2016

Káva se dříve nepila, ale jedla. Plody kávovníku znaly africké kmeny už od pradávna. Přímých důkazů se sice historici nedopátrali, ale existuje mnoho náznaků, že prvním, kdo kávu využíval, byli domorodci z etiopského kmene Oromo. Na rozdíl od současníků však kávu nepili. Zrna míchaly s kozím tukem a výslednou směs pak žvýkali. Dodávalo jim to údajně spoustu energie a síly. První doložené popíjení kávy je až z 10. století, tentokráte z oblasti Persie. Muslimský svět si kávu zamiloval. Ostatně i slovo káva pochází z arabského výrazu qahwat al-bun neboli víno z bobulek.

Tento měsíc ochutnáme další africkou kávu, tentokráte z Tanzanie pěstovanou v okolí hory Kilimandžáro. Kávu zde pěstují převážně malí pěstitelé a nepřímo tak káva dává obživu zhruba 2,4 milionům obyvatel Tanzanie.

Arabika z Tanzanie je specifická menšími zrny perlového tvaru (typ peaberry), dělá skvělé espreso bohaté chuti, podobá se keňské kávě, ale je méně kyselá a bez cizích příchutí. Chuť je vynikající a výrazná jako u dalších afrických káv. Můžete na ni narazit i pod jejím bývalým názvem Tanganika.

Publikováno v Příprava kávy.